Vloeren leggen

Stap 1: De voorbereiding

Allereerst is het van belang om eventuele ongelijke delen van de vloer te egaliseren, vaak is een vloer niet helemaal glad, vaak liggen er nog stukjes stuc, oude vloerbedekking, steentjes van het beton etc. Ook kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld een muur heeft gestaan waardoor de vloer op die plek niet egaal is.

Dit is belangrijk omdat het kleinste steentje of ongelijkheid in de vloer kan zorgen dat het laminaat gaat wiebelen, kraken, of niet goed vast komt te zitten en daardoor de laminaatplanken kan beschadigen, en dit zou zonde zijn als de hele vloer er weer uit moet!

Stap 2: Ondervloer leggen

Meestal word er bij laminaat gebruik gemaakt van een ondervloer, dit heeft meerdere voordelen zo is het vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en de geluidsdemping.

Ook hier is her van belang dat dit netjes en glad op de ‘dragende’ vloer komt te liggen en de ondervloer niet overlapt waardoor er ongelijkheid ontstaat.

Heeft u een vochtige kruipruimte? Dan is het verstandig om nog onder de ondervloer een folie aan te brengen zodat het niet in het laminaat trekt.

Tip: plak de ondervloer aan elkaar vast door middel van schilderstape zodat deze niet steeds verschuift!

Stap 3: Het laminaat leggen

Begin in een hoek en leg de eerste baan over de gehele lengte van de kamer, leg de planken nooit strak tegen de muur aan! Door de temperatuur en vocht schommelingen gaat het laminaat uitzetten en krimpen, als u dit wel doet bestaat de kans dat het laminaat bol gaat staan en beschadigd! Daarom is het makkelijk om gebruik  te maken van spietjes, zo weet je zeker dat de ruimte tussen het laminaat en de muur gelijk is over de gehele lengte.

Ook is het van belang dat het laminaat in de juiste positie word gelegd en goed in elkaar vast klikt, als er namelijk ergens een klein verschil in zit zal dit in de gehele kamer zichtbaar zijn en de rest ook niet goed in elkaar klikken dit maakt het laminaat extra gevoelig voor water omdat het profiel niet goed aansluit. Ook de profielen van het laminaat moeten goed schoon zijn zodat het goed klikt.