Laminaat vloer leggen

Laminaat om tegels heen gelegd, weer is wat anders!

Ook voor het laten leggen van uw (laminaat) vloer in Utrecht zit u goed bij Klusbedrijf M van Hoorn!

Hieronder geef ik u wat informatie en tips om u op weg te helpen, ziet u het niet zitten of heeft u er geen tijd voor? Dan neemt klusbedrijf M van hoorn uit Utrecht graag deze klus uit handen!

Stap 1: De voorbereiding

Voordat u kunt beginnen met het leggen van de laminaat vloer is het van belang om eventuele ongelijke delen van de vloer te egaliseren. Vaak is een vloer niet helemaal glad, vaak liggen er nog stukjes stuc, oude vloerbedekking, steentjes van het beton etc. Ook kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld een muur heeft gestaan waardoor de vloer op die plek niet egaal is.

Dit is belangrijk omdat het kleinste steentje en of ongelijkheid in de vloer kan zorgen dat de laminaat vloer gaat wiebelen, kraken, of niet goed vast komt te zitten en daardoor de laminaatplanken kunnen beschadigen, en dit zou zonde zijn als de hele vloer er weer uit moet en u weer opnieuw kunt beginnen!

Stap 2: Ondervloer leggen

Meestal word er bij het leggen van het laminaat gebruik gemaakt van een speciale ondervloer, dit heeft meerdere voordelen zo is het vochtdicht, egaliserend, warmte-isolerend en geluidsdempend.

(TIP): Er worden soms eisen gesteld aan de kwaliteit van de ondervloer door een verhuurder, deze zijn aangeven met het keurmerk 10db TÜV gecertificeerd.

Ook hier is het van belang dat dit netjes en glad op de ‘dragende’ vloer komt te liggen en de ondervloer niet overlapt waardoor er ongelijkheid ontstaat.

Heeft u een vochtige kruipruimte? Dan is het verstandig om nog onder de ondervloer een folie aan te brengen zodat het vocht niet in de laminaat vloer kan trekken.

Tip: plak de ondervloer aan elkaar vast door middel van schilderstape zodat deze niet  verschuift en een egale ondervloer heeft.

Stap 3: Het laminaat leggen

Begin in een hoek en leg de eerste baan over de gehele lengte van de kamer, leg de planken nooit strak tegen de muur aan! Door de temperatuur en vocht schommelingen gaat het laminaat uitzetten en krimpen, als u dit wel doet bestaat de kans dat het laminaat bol gaat staan en beschadigd! Daarom is het makkelijk om gebruik  te maken van spietjes, zo weet je zeker dat de ruimte tussen het laminaat en de muur gelijk is over de gehele lengte.

Ook is het van belang dat het laminaat in de juiste positie word gelegd en goed in elkaar vast klikt. Als er namelijk ergens een klein verschil in zit zal dit in de gehele kamer zichtbaar zijn en de rest ook niet goed in elkaar klikken dit maakt het laminaat extra gevoelig voor water omdat het profiel niet goed aansluit. Ook de profielen van het laminaat moeten goed schoon zijn zodat het goed aansluit. Gaat dit niet goed of klikt het er niet helemaal in? Sla dan niet op het laminaat! Hierdoor bestaat de kans dat het laminaat beschadigd.