Behangen

Behangen

Hieronder geef ik u informatie en tips om u op weg te helpen met behangen, ziet u het niet zitten of heeft u er geen tijd voor? Dan neem ik ook graag deze klus uit handen!

Stap 1: De voorbereiding

Voor een mooi en strak resultaat is het belangrijk dat de muur vrij gemaakt word  van ongelijkheden zoals oude behang, lijmresten, gaten, pluggen ed.

Verwijder indien nodig het oude behang en lijmresten, bij grote oppervlakken is het verstandig om een stoomapparaat te huren, hierdoor word de oude lijm en behang zacht zodat het makkelijker te verwijderen is.

 verwijder de pluggen en vul de gaten op met een muurvuller of een gips product.

Stap 2: Voorstrijk aanbrengen

Soms is het nodig om bij een muur die bijvoorbeeld net gestuct is voorstrijk aan te brengen, dit zorgt er namelijk voor dat de ondergrond waar het behang tegen aankomt niet gelijk al de behanglijm opzuigt en het behang niet goed blijft plakken.

Stap 3: Behangen

Voordat de eerste baan behang tegen de muur geplakt word is het van belang dat de eerste baan behang waterpas komt te zitten, dit kan op meerdere manieren zoals een lange waterpas, een bouwlaser of met behulp van een schietlood.
Hierdoor zorg je ervoor dat de volgende banen behang ook waterpas komen te hangen. Je wilt natuurlijk niet dat je nieuwe behang scheef behangen word!

Maak nu langs de waterpas, het schietlood een rechte lijn op de muur door middel van een potlood, gebruik geen watervaste stift! dit kan door het behang heen gaan ‘bloeden’.
Dit betekend dat u deze lijn door het behang kan zien, en dat is natuurlijk niet wat je wilt met je nieuwe, net geplakte mooie behang!

Stap 4: Het plakken van de eerste baan behang.

Nu er een rechte lijn op de muur zit en weet waar de eerste baan behang komt te zitten, kunt u beginnen met het aanbrengen van de behanglijm.

Hierbij is het van belang welk soort behang u heeft!

Bij “normaal” traditioneel behang dient u de behanglijm aan te brengen op het behang in combinatie met een behangtafel.


Bij glasvezel behang en vliesbehang is dit niet nodig! Hier kunt u de behanglijm direct op de muren aanbrengen door middel van een behangkwast of een vachtroller.

Tip! 

Begin je met behangen vanuit een hoek? Teken dan de ‘startlijn’ niet op een baan-breedte af, maar teken deze lijn af op 4-5 cm korter af om een deel van de baan door de hoek te laten lopen.