Badkamer renovatie tips

Badkamer renovatie tips

Hieronder neem ik je stap voor stap mee met het verbouwen van een badkamer.

Is je badkamer toe aan renovatie of verbouwing? Of zit er een lekkage in de wand of de vloer en moeten helaas de tegels verwijderd worden?

Ook kan het zo zijn dat de tegels loszitten, dit kan je controleren door e op te kloppen met een hard voorwerp, als de badkamertegels hol klinken dan weet je dat er veel lucht onder zit wat in de meeste gevallen betekend dat de tegels los zitten.

Hierdoor kan het dus zijn dat ook de voegen loszitten of gaan scheuren waardoor de badkamer niet meer waterdicht is en op den duur lekkage veroorzaakt.

Dit gaat vaak erg langzaam, het komt dus vaak voor dat er al maanden lang lekkage is in de badkamer en dat er dan pas gezien word dat de wand beschimmeld is door optrekkend vocht.

Hoeveel kost een verbouwing van een badkamer?

gemiddelde totale kosten van een badkamerrenovatie tussen € 10.000 – € 15.000, waarbij de arbeidskosten ten minste 30% van het budget beslaan. Door zelf uw badkamerrenovatie uit te voeren, kunt u verwachten dat u maar liefst een paar duizend euro bespaart.

Benieuwd hoe u zelf een badkamer verbouwt? Bekijk onze stapsgewijze handleiding om erachter te komen wat de beste manier is om uw badkamerrenovatie aan te pakken.

plan de doe-het-zelf badkamerrenovatie

Creëer uw eigen badkamer-renovatie-design

Voordat u zelf een badkamer verbouwt, moet u weten wat u precies wilt. Er zijn zoveel verschillende manieren om een ​​badkamer-renovatie aan te pakken. Je kunt er voor kiezen om de gehele badkamer te verbouwen maar je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte te verbouwen.

Hier zijn een paar dingen die u absoluut moet vastleggen voordat u met uw badkamerrenovatie begint:

 • Kleurenschema: Ben je een fan van blauwe tinten? Of passen grijstinten bij de rest van uw interieur? Zoek dit van tevoren uit om ervoor te zorgen dat uw nieuwe badkamertegels niet botsen met uw verfkleur.
 • Nieuw sanitair: Wilt u uw douche of bad vervangen of verbouwen? Installeer je een nieuwe gootsteen? Als u een of beide armaturen vervangt, neemt uw projecttijd en prijs toe.
 • Opbergruimtes: Waar bewaart u uw handdoeken en toiletartikelen na de verbouwing? Als je een kast verwijdert om de kamer uit te breiden, zorg dan dat je planken of kasten hebt om de verloren opbergruimte in je badkamer in te halen .
 • Locatie van de leidingen en elektra: Weet u waar de elektrische bedrading en afvoerleidingen zich bevinden? Zorg ervoor dat je weet waar deze zich bevinden, zodat er later geen dure reparaties nodig zijn.

Verzamel je renovatie gereedschap en benodigdheden.

Natuurlijk heb je misschien een paar dingen nodig buiten je essentiële gereedschapscollectie voor huiseigenaren , maar het exacte gereedschap dat nodig is, hangt af van je renovatieplannen. Maar dit zijn een paar essentiële hulpmiddelen die u bij de hand moet hebben voor elke badkamerrenovatie.

Essentiële gereedschappen en benodigdheden voor een doe-het-zelf badkamerrenovatie:

 • Veiligheidsmasker
 • Handschoenen
 • Stofbril
 • Kitpistool
 • Siliconenkit
 • Hamer
 • Rolmaat
 • Spack mes
 • Gipsvuller
 • Plamuurmes
 • Leiding zoeker
 • Boormachine
 • Koevoet
 • Emmer
 • Specie kuip
 • Beitel
 • Bahco
 • Platte schroevendraaier
 • Metaalzaag
 • Universeel mes
 • Krijtlijn of bouwlaser
 • Verlengsnoer
 • Bouwlamp

Een paar optionele tools die we aanbevelen:

 • Nat droog stofzuiger: Zeer handig voor het geval er water morst tijdens het verwijderen van het toilet of ander sanitair.
 • Snoerloze boormachine: maakt het gemakkelijker om te verplaatsen en maakt uw verlengsnoer vrij voor ander elektrisch gereedschap.

Als u geen van deze tools heeft, zijn ze tegen kosten te huur bij de meeste bouwmarkten.

Stappen om een ​​badkamer te verbouwen

1. Badkamer sanitair verwijderen of slopen

Ervan uitgaande dat u uw badkamer gedeeltelijk of volledig renoveert, begint u hier met het verwijderen van de tegels en alle sanitair die u vervangt. Zelf een badkamer slopen is niet zo moeilijk, maar er zijn een paar stappen die u moet volgen om kostbare fouten tijdens de sloopfase te voorkomen.

Tips voor het verwijderen van een badkamer:

 1. Begin met het leegmaken en verwijderen van het toilet uit de badkamer om onaangenaam morsen te voorkomen.
 2. Als je vervolgens je badkuip verwijdert, dek je het bad af en begin je de badkamertegels te verwijderen. Dit is nodig om de leidingen aan te passen aan uw nieuwe douche- / badkuipontwerp te maken.
 3. Verwijder waar nodig de isolatie van uw muren. Gebruik geen hamer op isolatie, maar gebruik een reciprozaag om de panelen uit te zagen. Een veiligheidsmasker, handschoenen en bril zijn een noodzaak.
 4. Verwijder ten slotte de kasten, wastafel , spiegel, vloertegels en alle andere dingen die u wilt vervangen.

Tip voor het verbouwen van badkamers: als u een afvalcontainer huurt voor uw sloopafval, kunt u alles in één keer weggooien zonder steeds naar de plaatselijke vuilnisbelt te hoeven rijden, waardoor u uren bespaart op de badkamerrenovatie.

2. Installeer uw nieuwe douche of badkuip

Nadat je je badkamer hebt gestript, is het tijd om je nieuwe sanitair te installeren. Voor het vervangen van een douche of bad, wil je een toilet of wasbak kiezen die bij je nieuwe design past, evenals de ruimte waar je huidige bad staat.

Ontwerpkeuzes voor het verbouwen van de douche

Qua vormen heeft u over het algemeen drie keuzes:

 • Rechthoekig
 • Vierkant
 • halfrond (basis waarvan één hoek is afgesneden)

De basisvorm die u kiest, bepaalt uw indeling, dus zorg ervoor dat u vooraf rekening houdt met de andere kenmerken van uw badkamer, inclusief de locatie van de deur. U kunt ook overwegen om een ​​combinatie van douche en bad te installeren als u genoeg ruimte in de badkamer heeft.

Als er tekenen zijn van houtrot of waterschade aan uw ondervloer zijn , moet u de lekkage eerst opsporen en repareren voordat u uw nieuwe douche installeert om verdere schade te voorkomen.

3. Installeer nieuwe sanitair en functies

Nu de douche en het bad uit de weg zijn, kunt u nu uw nieuwe wastafel en kasten installeren. Als hun afmetingen groter of kleiner zijn dan uw huidige, moet u uw badkamer een beetje verder renoveren door de bedrading en leidingwerk aan te passen.

Dat betekent voor het grootste deel het verplaatsen van de leidingen, afvoer en andere stopcontacten zodat ze op één lijn liggen met uw nieuwe sanitair en kasten. Je wilt tenslotte niet naast het toilet te hoeven staan om je haar te föhnen. Voor deze stap moet u een elektricien inschakelen, vooral als u nog nooit met huisbedrading heeft gewerkt.

4. Het egaliseren van de badkamervloer

Het is erg belangrijk om te zorgen dat de vloer zo recht mogelijk is. Door het slopen van de oude vloertegels kan het zo zijn dat de ondervloer van de badkamer beschadigd of ongelijk is geworden.

Hier kunt u het best egaline gebruiken, zo voorkomt u dat de tegels op de vloer ongelijk komen te liggen.

Houd bij een inloopdouche rekening met de afschot van de vloer, hierdoor zal het water in de bodemdrain of het afvoerputje lopen, houd als standaard regel, 1 centimeter afschot op 1 meter lengte.

Het betegelen van de wanden

Heeft u de knoop doorgehakt welke tegels u tegen de muur wilt hebben? Dan kunt u de voorbereidingen treffen voor het betegelen van de muur, of u nou keramische badkamertegels heeft gekozen of tegels van natuursteen, het is altijd van belang dat de wanden waar de tegels tegen aankomen zo glad mogelijk is.
Hierdoor kunt u veel makkelijker tegelen dan wanneer de wand scheef is, en hoeft u minder te egaliseren met de tegellijm.

Man tegels op de vloer te leggen

5. Het leggen van de nieuwe vloertegels

Een doe het zelf badkamer renovatie is niet compleet zonder nieuwe vloertegels. Maar voordat u begint met het leggen van de vloertegels in de badkamer is het cruciaal om recht en waterpas te beginnen hiervoor gebruikt u een krijtlijn of een bouwlaser om referentielijnen loodrecht (in een hoek van 90 graden) op de muur te markeren met een lange lijn. Hierdoor kunt u uw tegels in een rechte lijn leggen, waardoor u de gevreesde scheve tegels vermijdt.

Belangrijke tips voor het verbouwen van uw badkamer om tijdens deze stap in gedachten te houden:

 • Gebruik gipsplaatvuller en tape om naden te dichten en gaten op te vullen.
 • Gebruik hydrogipsplaat in plaats van normale gipsplaat voor de badkamer.
 • Bestrijk de hydro gipsplaat met kimband of een ander waterdichtingsmembraan om lekkages en waterschade te voorkomen.

Tip voor het verbouwen van de badkamer: terwijl u aan uw muren werkt, is dit het perfecte moment om uw douche- en bad gedeelte opnieuw te betegelen als u van plan bent dit te doen. Hier zijn een paar handige tips die u kunt volgen bij het betegelen van uw badkamer met douche .

6. Installeer uw nieuwe spiegels en kasten

Nadat je voor de muren hebt gezorgd en klaar bent met het installeren van nieuwe lampen, is het tijd om de spiegels, de kasten en al het andere dat op de lijst van je badkamerrenovatie staat te installeren.

Het eerste dat u wilt installeren, is de ijdelheid, inclusief de gootsteen en kraan. Als je de afvoer eenmaal op de kraan hebt aangesloten, kun je verder gaan met de andere essentiële zaken, zoals de spiegel, kasten en de bekleding rond de douche of het bad.

7. Voltooi het aansluiten van het sanitair

Op dit punt in het proces lijkt uw badkamer eigenlijk op een badkamer, behalve één ding: het toilet. U kunt uw toilet eerder in het proces installeren of opnieuw installeren, maar als u het voor het laatst laat staan, voorkomt u dat het afbrokkelt terwijl u aan andere delen van de badkamer werkt.

Huiseigenaar brengt afdichtmiddel aan op de toiletvoet

Het afkitten

De laatste stap is het afkitten van de badkamer en het sluitstuk voor elke badkamerrenovatie, omdat het het laatste beetje detail biedt dat uw badkamer nodig heeft om compleet strak en waterdicht te zijn. Maar de echte laatste stap in elke badkamer renovatie is natuurlijk om na al je harde werk een lekker warm bad voor jezelf te nemen in je zelf geïnstalleerde badkuip. Je hebt het verdient!