SCHILDEREN EN LAKKEN

Ook voor lakken en schilderen ben u bij Klusbedrijf M van Hoorn aan het goede adres!

Voor een mooi en strak resultaat is het belangrijk dat er verschillende stappen worden ondernomen om zo langdurig van het geschilderde of gelakte oppervlak te kunnen genieten.

Hieronder leg ik uit welke stappen belangrijk zijn.

Stap 1: De voorbereiding

Vaak word er vergeten om goed te ontvetten en schoon te maken voordat er geschuurd word

Eerst is het van belang dat de ondergrond die gelakt of geschilderd gaat worden vetvrij is, dit is van belang omdat er meestal een vuil en of vet op de oude laag verf zit.

Als hier gelijk overheen geschuurd word bestaat de kans dat het vuil uitgesmeerd word over de ondergrond wat geschilderd moet worden, waardoor de nieuwe laag niet of niet goed zal hechten aan de ondergrond, en dit gaat weer ten kosten van de nieuwe laklaag en het uiteindelijke resultaat.

Stap 2: Schuren en oude verflagen verwijderen

Een goede ondergrond is erg belangrijk, als er gelakt word over een slechte, ongelijke en of bladerende ondergrond zal de nieuwe laag er niet mooi uitzien en snel achteruit gaan waardoor er snellen weer geschilderd of gelakt zou moeten worden, zonde dus!

Meestal volstaat om de oude verflaag te op te schuren, stofvrij te maken en te ontvetten en nieuwe lagen verf aan te brengen, alleen als er schade is aan de ondergrond of de oude verf bladert af dan is het verstandig om de volledige verflaag te verwijderen en het hout ‘kaal’ te schuren.

Eventuele krassen/ scheuren en andere schades kunnen nu worden gerepareerd met de juiste plamuur, deze moet uitharden en goed glad worden geschuurd, dit is ook belangrijk anders bestaat er de kans dat dit later nog terug te zien is!

Tip: Als het gaat om raamkozijnen is het verstandig de ruiten eerst af te plakken met schilderstape zo word voorkomen dat er krassen om de ramen komen met het schuren.

Stap 3: Weer reinigen en ontvetten

Nu is het weer van belang dat er nogmaals goed word gereinigd en ontvet, stof, vuil.

Daarna kan er begonnen worden met het afplakken, ook dit is belangrijk dat het netjes en strak gebeurd, als de tape scheef of niet strak geplakt zit zul je dit weer terug zien als je de tape verwijderd.

Stap 4: Grondlaag aanbrengen

Afhankelijk van de staat van de oude verflaag en of kleur is het verstandig een nieuwe grondlaag aan te brengen, dit voorkomt dat de ondergrond gaat zuigen en of de oude kleur er doorheen komt.

Als de grondlaag droog is, is het verstandig om nogmaals de grondlaag ligt op te schuren voor een goede hechting en een glad resultaat

Stap 5: Aflakken

Nu de ondergrond mooi strak en schoon is kan er begonnen worden met het aflakken.

Meestal worden hierbij meerdere lagen aangebracht zodat de verf goed tot zijn recht komt, langdurige bescherming biedt en bestand tegen uv-straling.