Kitten en afkitten is uw kitnaad beschimmeld?

Waarom is kit belangrijk? 

  • Je kunt kit zien als een afdichting die er in de meeste gevallen voor moet zorgen dat er geen vloeistoffen en of wind doorlaat, het is dus erg belangrijk dat de afkitten goed gebeurt! 

Wat is de levensduur van kit? 

  • Dat is lastig te zeggen, het gaat hierbij om hoeveel de kit te verduren heeft, denk hierbij bijvoorbeeld aan:  
  • Waar de kitnaad zich bevindt. U kunt zich misschien wel voorstellen dat een kitnaad die meer intensief gebruikt wordt meer te leiden heeft als een kitnaad die minder te leiden heeft, bijvoorbeeld: Een kitnaad in de wc gaat over het algemeen dus langer mee dan een kitnaad in de badkamer. 
  • Met welke schoonmaakmiddelen wordt de kit schoongemaakt? (Agressievere schoonmaakmiddelen werken misschien beter dan een normaal emmertje groene zeep, alleen hierdoor kunnen de kitnaden uitdrogen en hierdoor loslaten of oplossen, ook kan de kitnaad gaan krimpen hierdoor zal er dus een verkorte levensduur aan de kit zitten en dus sneller opnieuw gekit moeten worden. 
  • Waarom schimmelen mijn kitnaden? 

Dit komt doordat er achter de kitnaad water blijft staan. 

Hoe komt dit? 

  • De kit hecht niet goed. 
  • Beweging. 
  • Voegen zijn poreus. 

Hechting  van de kit

De kit moet een sterke hechting hebben met de oppervlakken waarop deze wordt aangebracht. Als de kit bij de eerste toepassing niet aan de tegels en het bad hecht, zal deze mislukken. Vet, zeepresten en stof zorgen ervoor dat de kit geen goede hechting kan vormen. Wanneer voegmiddel wordt aangebracht, bedekt het alles met een dun laagje stof en is het dus belangrijk dat de ondergrond perfect schoon is van stof of voegmiddel. 

Beweging van badkuip of douchebak

De bad- of douchebak is tijdens het gebruik verschoven of er is op de rand gaan staan , waardoor de afdichting van de oppervlakken wordt getrokken en er water achter kan komen. Er zijn enkele mechanische afdichtingen op de markt die deze beweging compenseren, maar mijn advies zou zijn om de beweging te elimineren in plaats van te proberen deze op te vangen. 

Badkuipen en douchebakken moeten goed strak geplaatst zijn en niet meer kunnen bewegen. Een panlat onder de badrand of douchebak voorkomt neerwaartse beweging of bevestigd op een ondiepe sleuf in de muur uit om het bad of de bak op te laten rusten. 

poreus of slechte voegen 

De meeste voegen zijn poreus. Dat betekent dus dat het vocht vast houdt. En permanent vocht zorgt ervoor dat schimmel kan ontstaan/groeien. Als de tegels op gipsplaat worden geplaatst, verergert dit het probleem, aangezien de gipsplaat zich gedraagt als een spons die steeds meer vocht naar binnen trekt en uiteindelijk de tegels gaan loslaten. 

Als je goed kijkt naar het falen van de kit, begint het meestal voor een voeglijn. 

Oplossingen 

Zorg er allereerst voor dat alle oppervlakken brandschoon zijn bij het aanbrengen van (siliconen) kit. Koop siliconenkit van goede kwaliteit voor sanitair gebruik. Koop geen goedkope kit goedkoop is hierbij vaak duurkoop. 

Zorg er ten tweede voor dat het bad of de douchebak niet beweegt ten opzichte van de wanden. Bij nieuwe installaties monteert u een lat stevig onder de rand aan de muur. 

Hak de voeg uit, breng opnieuw een nieuwe laag aan en sluit deze af met een voegmiddel (een cruciale stap die de meeste mensen vergeten). Als de voeg weer beschimmeld wordt, komt er vocht van achteren door, wat aangeeft dat de hele muur mogelijk opnieuw moet worden bedekt. 

Hieronder geef ik u een paar tips als u zelf aan de slag wilt gaan. 

Heeft u liever dat ik kom afkitten zodat u zeker weet dat het goed zit? 

Dan hoeft u natuurlijk niet verder te lezen maar kunt u mij het beste benaderen via het contactformulier of via Whatsapp op telefoonnummer: 0614841515 

Het geheim van een goede siliconenafwerking is door een paar eenvoudige tips te volgen. 
1. Wikkel tape om uw tube kit om te voorkomen dat deze uitzet met de druk van het kitpistool – dit helpt het kit pistool te stoppen zodra u op de ontgrendelings pal drukt in plaats van er verder uit te lopen. Bruine pakketband of duct tape is hiervoor ideaal omdat het niet gemakkelijk uitrekt. 

 
2. Snijd een mooie, schone hoek op de uitloop van uw kit mondstuk, ongeveer 30 graden, en zorg ervoor dat u een scherp mes gebruikt, want rafelige randen reflecteren in uw kitnaden tijdens het afkitten. Knip het uiteinde niet te groot af, want dan kan er te veel kit uit het kit mondstuk komen en een puinhoop veroorzaken. 

 
3. Doe wat water in een oude beker of bakje en zet het naast het gebied dat je wilt kitten, dit moet worden gebruikt om je vinger in te dompelen om de kit glad te maken en voorkomt dat de kit aan uw vingers blijft plakken, gebruik na het aanbrengen liever geen spuug omdat de bacteriën uit je mond komen ervoor kunnen zorgen dat schimmel gemakkelijker op de afgewerkte kitnaden groeit. Houd ook wat keukenpapier of een schone doek bij de hand om overtollige kit van uw vinger/ kitpistool te verwijderen. 

 
4. Zorg ervoor dat de oppervlakken die u met siliconen of andere kit behandelt zeer schoon en glad zijn. Zeep of stof zorgen ervoor dat de kit niet goed kan hechten!

 
5. Positioneer uzelf zo dat u volledige kitranden kunt doen zonder te stoppen of tegelijkertijd te proberen te lopen. 

 
6. Knijp het handvat van het kitpistool zodat er een gelijkmatige, constante stroom kit naar buiten komt, pas uw kitsnelheid aan om ervoor te zorgen dat een gelijkmatige kitspoor gecreëerd word.

Probeer om niet te veel kit aan te brengen, want dit zal zich verspreiden als u de kitnaad wilt gladstrijken. 

Succes!